Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je nedeľa, 5. 5. 2024 | meniny má Lesia, Lesana

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Zvýšia sa miestne dane i poplatok za odvoz odpadu

Od nového roka mesto Poprad zvýši miestne dane a poplatky. Podľa samosprávy toto rozhodnutie súvisí s viacerými legislatívnymi zmenami. Počas mestského zastupiteľstva to bola minulý týždeň vo štvrtok jedna z najdiskutovanejších tém.
„Legislatívne zmeny prinesú samosprávam vyššie náklady. Vyššie nároky na rozpočty súvisia aj so zvyšovaním minimálnej mzdy či mzdy zamestnancov verejnej správy a školstva,“ uviedla vo štvrtok pred popradskými poslancami vedúca ekonomického odboru MsÚ v Poprade Adriana Sedláková. „Na dane a poplatky mesto nesiahlo viac ako desať rokov. Upravovať ich budeme musieť častejšie a v menších skokoch. Ak sa porovnáme s inými mestami na Slovensku, ani po zvýšení nedosiahneme hodnoty, ktoré chcú upravovať,“ reagoval primátor mesta Poprad Anton Danko.
Napríklad v prípade dane zo stavebných pozemkov sa sadzba zvýši z pol na jedno percento, čo by malo priniesť mestu nárast výnosu o približne 168 tisíc eur. Zvýšenie ročnej dane zo stavieb by malo priniesť asi o 1,1 milióna eur viac. Daň zo stavby na bývanie a drobné stavby sa z 0,165 eur za meter štvorcový zvýši na 0,350 eur. Vyššia bude aj daň z bytov a tu sa predpokladá zvýšenie výnosu asi o 169 tisíc eur. Viac zaplatia aj turisti, pretože sa daň za ubytovanie zvýši zo 70 centov na osobu a noc na 1,5 eur. „Nemalo by to znamenať úbytok hostí v ubytovacích zariadeniach. Navýšenie sadzby budú znášať návštevníci,“ doplnila A. Sedláková.
Zvyšovanie daní sa dotkne aj predajných automatov, ale daň za psa sa zníži. V bytovom dome chovatelia psov zaplatia 25 eur namiesto súčasných 40 a v rodinných domoch to bude 15 eur.
Poslanci na tému zvyšovania daní a poplatkov búrlivo diskutovali. Poslanec MsZ v Poprade František Majerský si myslí, že zvyšovanie daní by malo ísť postupne a nie takto radikálne. „K zvyšovaniu muselo dôjsť. Desať rokov sa nedá vrátiť späť. Nie je dobré riešiť to takto. Možno to bude mať efekt, ale môže to postihnúť tých najzraniteľnejších,“ povedal. „Nárast daní a poplatkov vnímajú občania citlivo a aj my by sme to tak mali vnímať. Rozumiem dôvodom na zvyšovanie, sú tu však aj ľudia s nízkym príjmom a pre nich to bude existenčné,“ pokračoval poslanec Jozef Košický. „Každé mesto má takéto skupiny. My však aj po zvyšovaní budeme stále na chvoste miest nad 50 tisíc obyvateľov,“ reagoval primátor Popradu Anton Danko. „Za to, že bude veľa ľudí sklamaných, môžeme poďakovať vláde. Nikoho z nás to neteší, ale je nutné to urobiť tak, ako v mnohých iných mestách,“ dodal poslanec Marián Barilla. „Mesto to nerobí z roztopaše. Niekde tie peniaze, ktoré budú v rozpočte chýbať musíme nájsť. Na dôvody ľudia reagujú rôzne. Mnohí však ani netušia, že je možné byť oslobodený od poplatkov pri ZŤP a aj pri dokladovaní rôznych diagnóz. Niektorí si to vybavili a sú z toho nadšení. V iných mestách také niečo neexistuje,“ skonštatovala poslankyňa MsZ v Poprade Anna Schlosserová.
V Poprade pribudne aj poplatok za rozvoj. V prípade stavieb na bývanie to bude 10 eur od 60 m2 a pri priemyselných resp. administratívnych a poľnohospodárskych objektoch 20 eur za m2 podlahovej plochy. „Výnos bude použitý na kapitálové výdavky súvisiace so stavebnými nákladmi na stavbu vrátane nákladov na vysporiadanie pozemku na viacero účelov,“ ozrejmila vedúca ekonomického odboru A. Sedláková.
Vyšší bude od nového roka aj poplatok za odvoz komunálneho odpadu. „Dôvodom je každoročný nárast množstva komunálneho odpadu a tiež medziročného zvyšovania nákladov na jeho zber a odvoz. V súčasnosti je miera vytriedeného odpadu v Poprade na úrovni 34,8 percenta,“ povedala A. Sedláková. Ročný poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa zvýši z 21,13 eur na 29,64 eur za osobu. Pri paušálnom poplatku za komunálny odpad sa predpokladá zvýšenie výnosu približne o 545 tisíc eur. Poslanec F. Majerský bol zvedavý, ako chce mesto motivovať ľudí, ktorí poctivo triedia odpad. „Budeme sa tomu venovať, pretože nám záleží na tom, aby ľudia viac separovali odpad,“ odpovedal primátor A. Danko.